Visie

Optimaliseren kun je leren

In gesprek met onze collega Bram Vermeulen

Vier jaar geleden kwam Bram Vermeulen bij Raakvlak binnenwandelen. Zijn ervaringen tot nu toe? “Ik heb nooit meer teruggekeken naar mijn vorige baan. Dat zegt genoeg, denk ik zo!” Genoeg reden om in gesprek te gaan met Bram over zijn werkzaamheden en ervaringen op de werkvloer.

We zijn geen hardcore IT’ers, maar ik denk dat we binnen Raakvlak stiekem allemaal wel een beetje sociale nerds zijn

Wat Raakvlak precies doet? “We zorgen dat de gemeentesoftware de eindgebruiker optimaal ondersteunt, of dat nu de burger of de medewerker is. Hierbij zoomen we in op elke component in de keten: van de initiële aanvraag tot het archiveringsproces. We proberen onnodig, saai en herhalend werk te voorkomen.”

Van corona naar Raakvlak

Hoe Bram bij Raakvlak terecht kwam? “Het was net de eerste maand van de coronapandemie”, vertelt Bram. “Ik werkte hiervoor in een compleet andere sector. Na een studie economie kwam ik in de creatieve sector terecht. Daar dreigde ik mijn baan te verliezen. Ik ken Teun (mede-directeur van Raakvlak) vrij goed en heb altijd affiniteit met de IT-hoek gehad. Eén plus één was twee, dus ik startte bij Raakvlak.”

Toen Bram bij Raakvlak begon, waren de bedrijfsactiviteiten nog heel anders. “Eerst lag de focus op het inrichten van grote systemen die alles konden, nu zijn we steeds meer gericht op specialistische componenten in de volledige keten en spelen integraties een steeds grotere rol.

Vacatureinterview_Bram_vis.png

Raakvlak zet vol in op de visie van Common Ground. Deze visie voorziet in een gedeelde datalaag onder het IT-landschap. Op die datalaag worden kleine, specialistische open source applicaties gezet. Zo hebben innovatie en kleine software-ontwikkelaars meer kansen. En gemeenten kunnen uit een bredere architectuur kiezen. Maar meer opties betekent ook complexere integraties.

Bram is op dit moment aan het pionieren voor Raakvlak met zo’n nieuw component: “Ik heb een opdracht voor de gemeente Den Haag als low coder van een Common Ground processysteem: het GZAC van Ritense. Het idee daarachter? Enerzijds ervaring opdoen en kennis overdragen aan ons team, en anderzijds kunnen we de leverancier vertellen wat er nodig is om het systeem op het niveau van gemeentelijke IT-beheerders te brengen. Ik werk dus als het ware mee om een ruwe versie van het GZAC te polijsten voor gemeentelijk gebruik.

Nieuwe technieken leren? Erg interessant!

Bram zit dus dagelijks met zijn neus in een nieuw systeem, terwijl hij vier jaar geleden eigenlijk geen IT-ervaring had. Desondanks verliep de overstap soepel. “Door mijn economische achtergrond had ik wel wat basiskennis van statistiek en programmeren. In het begin was het natuurlijk even toetsen: past dit echt bij me? Maar ik heb daarna eigenlijk nooit meer teruggekeken op wat ik voorheen deed.”

“Het werk begon laagdrempelig, maar het niveau en de inhoud groeiden snel. Je leert hier in een rap tempo veel, vooral als je al een beetje affiniteit hebt met systemen en hun gebruikers. Je bouwt letterlijk samen aan nieuwe processen, die mensen veel tijd kunnen schelen. Goed kunnen communiceren is ook belangrijk. Je hebt namelijk veel contact met de eindgebruiker, want je adviseert hen rechtstreeks.”

Samen groeien

"Ik was een van de eerste medewerkers en inmiddels groeien we snel. Doordat je meegroeit met het bedrijf creëer je echt een teamgevoel. Daarnaast heb je ook echt inspraak; zo zetten we samen een sterke basis neer om Raakvlak verder uit te bouwen. We zijn echt één team met één taak. Kortom: ik heb het hier goed, en na vier jaar nog steeds ontzettend naar mijn zin!”

Ben je enthousiast geworden en benieuwd naar onze vacatures? Bekijk onze vacaturepagina!