Van leraar geschiedenis naar de IT-wereld

In gesprek met onze collega Geert Donkers

In januari 2020 ging Geert aan de slag als solution engineer bij Raakvlak. Na bijna vier jaar heeft hij genoeg te vertellen over de sfeer op de werkvloer en zijn diverse werkzaamheden.

Van leraar geschiedenis naar de IT-wereld, Geert deed het. “Net voor de coronatijd studeerde ik af. Daarna ging ik op zoek naar een baan, maar dat bleek een lastige opgave. Ik kon maar voor 16 uur een baan vinden, en wilde niet op twee verschillende scholen gaan werken. Tijd voor wat anders, dus!”

We krijgen bij Raakvlak echt de kans om onszelf te ontwikkelen op gebieden die we zelf interessant vinden

En zo maakte Geert de overstap naar de IT. Een hele uitdaging, zou je denken. “Ik vond de overstap eigenlijk superfijn”, weerlegt Geert. “Eigenlijk heb ik altijd wel affiniteit met IT gehad. Mijn vader had namelijk een softwarebedrijf, dus de voorliefde was al aanwezig. Gelukkig is het stukje IT dat we doen bij Raakvlak geen rocket science. Het werk dat ik hier doe, maakt echt impact. Juist doordat we niet zo groot zijn, heeft wat je doet direct een positief effect op het bedrijf.”

De schakel tussen techniek en uitvoering

Geert werkt voor Raakvlak aan opdrachten vanuit de gemeente Rotterdam en Dimpact, een samenwerking van verschillende gemeenten. In eerste instantie begon hij als functioneel beheerder voor de gemeente Rotterdam. In die functie beheerde hij met een groep mensen het zaakafhandelsysteem, en richtte hij processen in.  

Vacatureinterview_Geert_vis.png

Later verschoof die rol, toen de gemeente Rotterdam koos voor een nieuwe open source IT-architectuur. Geert legt uit: “Vanuit mijn oude rol wist ik precies wat er nodig was voor de overstap naar nieuwe IT-componenten. Raakvlak is vaak de schakel tussen techniek en uitvoering, en daar kwam mijn leraar-achtergrond ook goed van pas. Bij de transitie naar een nieuwe architectuur is communicatie namelijk superbelangrijk.”

“De grootste uitdaging ligt vaak bij de uitleg. Waarom gaan we automatiseren? En waarom is het goed wat we aan het doen zijn? In het advies dat we geven, maken we daarom de vertaling tussen functioneel en technisch. Dus wil je bij ons werken? Dan is het fijn als je de natuurlijke behoefte hebt om dingen verder uit te zoeken en uit te leggen. Je moet niet afwachten.”

De mensen maken de sfeer

Wat het leukste is aan werken bij Raakvlak? Dat zijn de mensen, volgens Geert. “Binnen Raakvlak is de sfeer top! Elke woensdag werken we samen in Boxtel. Daar hebben we een gezellige vergaderruimte waar we met z’n allen werken. We lunchen dan ook bij het lokale restaurant. Mensen komen zelfs speciaal voor de lunch naar kantoor. Dat zegt genoeg!”

“Ook hebben we ieder jaar een gezellig uitje. Zelfs onze bazen, Joeri en Teun, voelen niet als bazen. We mogen ze zelfs niet eens baas noemen”, vertelt Geert lachend. “Het is dus echt een platte organisatie, en dat is een heel fijn gevoel.”

Vrijheid tot ontwikkeling

Bij Raakvlak krijg je volop de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. “Het is echt waar je eigen interesse ligt”, vertelt Geert. “Samen met collega’s Sjors en Erik ben ik in Rotterdam begonnen. We werken hier alle drie in verschillende functies, passend bij onze eigen interesses. Vanuit mijn achtergrond leg ik veel dingen uit aan mensen. Maar mijn collega Erik vindt de technische kant leuker, en is daar dus meer mee bezig. En Sjors heeft dan weer een achtergrond als illustrator. Hij kijkt graag mee naar de lay-out van de interface. Kortom: we krijgen allemaal de kans om de kant op te gaan die we zelf leuk vinden. Dat is echt een pluspunt!”

We zijn eigenlijk supersociale nerds, en kunnen daardoor goed met beide kanten communiceren: de IT’ers, maar ook de beleidsmakers.

En de overstap naar IT? Die heeft Geert als erg positief ervaren. “We werken dan misschien in een technische wereld, maar de meeste collega’s hebben nog nooit iets met codering gedaan. Dat is ook niet nodig. Het is belangrijker dat je een juiste vertaling kunt maken tussen business en techniek. We zijn eigenlijk supersociale nerds, en kunnen daardoor goed met beide kanten communiceren: de IT’ers, maar ook de beleidsmakers.”

Ben je enthousiast geworden en benieuwd naar onze vacatures? Bekijk onze vacaturepagina.